25 anys de La Banda d'En Vinaixa

L'any 1996 va néixer un nou projecte engegat per l'Enric Montsant, La Banda d'En Vinaixa. Aquest any celebra els 25 anys.

En un principi volia ser un formació musical petita, portàtil i amb repertori de ball. 

Es va emmirallar en una formació d'aquestes característiques que hi ha al Piemont, al nord d'Itàlia, amb el piffero (instrument semblant a la gralla) i l'acordió cromàtic, però també amb un grup més de casa nostra Els solistes de la costa, amb en Toni Oró al clarinet i en Ferran Martínez a l'acordió. I això funcionava.

Un cop es va preparar el repertori faltava trobar l'acordionista i va ser amb en Josep Maria Cols primer i després amb l'Alfons Rojo, però el que realment va continuar amb el projecte va ser l'Arrigo Tomasi, al cap d'uns anys amb en Juan Carlos Garcia i per continuar amb la nissaga d'acordionistes cromàtics amb l'Òscar Igual.

Aquest petita formació funcionava. Gralla/tarota/sac de gemecs i acordió.

Però tot plegat es va anar complicant i és quan s'hi afegeix la bateria i el contrabaix. De bateries "oficials" han sigut l'Albert Mallorca, l'Oriol Flores, en Boris Pi i en Joan Vidal. El primer contrabaixista va ser en Pep Coca, tot seguit en Dick Them i al cap d'un temps va entrar en Joan Gomis al baix elèctric.

Buscant noves sonoritats i per actuacions molt puntuals s'hi va afegir una violinista l'Ewa Pirek, encara que tot seguit va entrar en Bernat Duran fins que se'n va anar a Anglaterra i va ser substituit per l'Anna Sáez de Tejada, fins que se'n va anar als EEUU  a estudiar.

També han passat dos guitarristes en Gus Them i en Joan Carles Parellada. En Joan Carles com que també tocava l'acordió diatònic va tenir doble feina.

I un altre acordió diatònic en Pol Aumedes, sobretot en la formació de trio. Gralla, baix i acordió.

I la persona que ens ha acompanyat sempre per ensenyar els balls, la Marta Arnaus.

Com veieu, de ser una petita  formació de dos músics es va arribar a convertir en una formació amb sis músics. Això si, sempre adaptant-se a la demanda del contractant, tan podíem ser dos, com tres, quatre, cinc o sis músics.

El primer enregistrament que es va fer va ser en format K7 amb l'Arrigo Tomasi. Els altres tres CD's han estat gravats amb la formació gran, és a dir amb sis músics.

Quantes coses passen en 25 anys!